Нові фото з полів сезону 2017 (Оновлено)

Різновид виробництва напівфабрикатів з картоплі

Опубліковано Овощной Дом в . Рубриці Кулінарія

переработка картофеляПромислова переробка картоплі сьогодні має актуальне значення, оскільки вона дозволяє скоротити місткість овочесховищ і знизити транспортні перевезення. Враховуючи те, що один кілограм сушеної картоплі еквівалентний восьми кілограмам свіжої, економія у межах держави може бути надзвичайно істотною. При цьому ліквідуються втрати картоплі при зберіганні, більш повно зберігається харчова цінність картоплі, з’являється можливість збагачення продуктів вітамінами та іншими цінними компонентами, створюються умови для комплексної переробки сировини з повною утилізацією відходів і створення запасів продуктів з сортів картоплі на випадок неврожаю.

Особливо важливим в умовах сьогодення є те, що виробництво продуктів з сортів картоплі дозволяє також значно зменшити трудомісткість приготування їжі на підприємствах громадського харчування і в домашніх умовах. Різноманітний асортимент продуктів з сортів картоплі за кулінарним призначенням і технологією виробництва поділяють на такі групи:

  1. консервовані продукти з картоплі;
  2. картоплепродукти,
  3. обжарені в олії;
  4. зневоднені напівфабрикати з картоплі;
  5. охолоджені та швидкозаморожені напівфабрикати.

картофельТакі напівфабрикати мають підвищений попит споживачів, оскільки часу на приготування їжі в середньостатистичного українця стало значно менше. Проблема виробництва охолоджених напівфабрикатів з сортів картоплі в достатній кількості та розширення їх асортименту є актуальною, але виробництво зазначеної продукції має свої складнощі. Одна з найбільш важких проблем зберігання напівфабрикату з сирої очищеної картоплі – короткий термін зберігання, запобігання мікробіологічного псування та зміна кольору після очищення. Асортимент охолоджених та швидкозаморожених напівфабрикатів сьогодні представлений такими продуктами як картопля гарнірна, котлети, биточки й вареники. Такі напівфабрикати з картоплі є нетривалого зберігання (до 3 місяців). Їх виробляють способом обробки сирої очищеної картоплі різними консервантами, фасування в пакети з полімерних матеріалів і зберігання при знижених температурах чи в замороженому стані.

Випускають також напівфабрикати з очищеної сульфітованої картоплі, тривалість зберігання яких при 2-7 °С сягає 18 діб. Вивчення цього питання показало, що якість очищеної і консервованої картоплі залежить від сорту картоплі, способу очищення і консервування, виду консерванту, упаковки та умов зберігання. Оптимальним способом очищення картоплі, призначеної для реалізації у свіжому вигляді, є механічний, при великих потужностях підприємства – паротермічний. Найбільш ефективними консервантами є 0,5 % розчин бісульфіту натрію та суміш розчинів 0,6 %-вого бісульфіту натрію і 0,7 %-вого розчину бензойної кислоти.

картофельТакож ефективним є спосіб зберігання сорту картоплі, обробленої 0,5 %-вим розчином бісульфіту натрію протягом 5 хвилин, пакування під вакуумом і зберігання при температурі +6°С протягом 7 діб. Продовжують тривалість зберігання цього напівфабрикату за рахунок використання в упаковках атмосфери азоту (до 30 діб) чи вуглекислого газу (до 15 діб). Недоліком способу є те, що картопля, яка зберігалась в атмосфері азоту, при розкритті пакетів темніє, тому її відразу необхідно опускати в холодну воду і варити до готовності. Крім того, багато споживачів не бажає вживати хімічно оброблену їжу, навіть при внесенні незначних доз консервантів. Таким чином, самостійне вирощування картоплі, навіть при наявності полуфабрикатів є дуже актуальним, так як самостійно вирощена картопля є набагато смачнішою. Крім того, при доброму врожаї, можна суттєво зекономити. Однак для того, щоб виростити картоплі, необхідний якісний насіннєвий матеріал та визначитись з сортом картоплі. В тому випадку, якщо необхідно купити картоплю на посадку, то Вам слід звернутись до компанії «Овочевий Дім». На сьогоднішній день у нас є в наявності більше десяти різноманітних сортів картоплі, призначення яких дуже різноманітне, так як є сорти картоплі для жарки, для варки, салатів, приготування картоплі фрі і так далі. Більш детально ознайомитись з нашими сортами картоплі та зробити замовлення, можна передзвонивши за номерами: +38 098 843 10 25; +38 066 095 06 22; +38 044 374 01 04.

Теги:, , , ,

Залишити коментар