Нові фото з полів сезону 2017 (Оновлено)

Вирощування картоплі без мокрої гнилі

Опубліковано Овощной Дом в . Рубриці Картофелеводство

Ні для кого не секрет, що картопля була завезена дуже давно. Перші фермери «піонери», які наважились висаджувати та вирощувати цей овоч, зіштовхнулись з багатьма проблемами вирощування. На сьогоднішній же день, картоплю вирощувати легше. Це не означає, що хвороби картоплі та шкідники більше не знижують врожаї, просто на сьогоднішній день існує дуже багато препаратів і заходів, щодо захисту картоплі від негативного впливу шкідників, хвороб та негативних погодних умов. Однією з проблем в вирощуванні картоплі є мокра гниль. Збудником цієї хвороби картоплі є цілий комплекс фітопатогенних бактерій, зокрема Bacillus mesentericus Flügge. Pectobacterium aroideae Burgw., Pectobacterium carotovorum Jones., Pseudomonas ffuorescens, Pseudomonas xanthchlorum (Schus) Stapp Erwinla carotovora subsp. atroseptica (van Hall) Dyeта ін.

Уражаються бульби в період тривалого зберігання. Збудники мокрої гнилі живуть у ґрунті, заражаючи картоплю через гру­дочки землі, що прилипають до бульб під час збирання врожаю. Збудники потрапляють у бульби з ослабленими природними захисними функціями через обпалену сонцем, пошкоджену морозами або уражену тканину. Хворіють на мокру гниль та­кож бульби, що виросли в умовах підвищеної вологості ґрунту. Розвиваючись у бульбах, бактерії руйнують пектини — речови­ни, що склеюють клітини. Відбувається перезараження бульб. Посадка інфікованих бульб може призвести до повної втрати схожості (див. також Чорна ніжка).

Симптоми захворювання та заходи протидії

Зазвичай хвороба розвивається повільно, але часто трапляються випадки швидкого загнивання, у випадку, якщо сорти картоплі мають низький рівень стійкості до захворювання. Бульба перетворюється в слизо­ву гниючу масу з неприємним запахом. Забарвлення уражених бульб спочатку світле, потім рожеве або темно-буре. При підви­щеній вологості на поверхні бульби з’являються білі, блакитні, жовті або рожеві подушечки — конідії фузаріозних грибів, що є супутниками захворювання.

Фактори, що сприяють розвитку хвороби: розвитку хвороби сприяють різкі коливання температури та висока відносна вологість повітря в сховищі в період збері­гання. Спалаху хвороби в полі після висаджування сприяють тривала низька температура ґрунту у поєднанні з його пере­зволожуванням, особливо якщо ґрунт важкий. Додатковий фактор ризику — волога обробка різаних бульб або обробка бульб в бункері саджалки (взаємне тертя і механічні пошко­дження вологих бульб).

gnili-mokraya-bakterialnayaЗаходи захисту протидії хворобі картоплі:
  1. Оптимальний режим зберігання з використанням активної вентиляції (температура +1…+3 °С і відносна вологість повітря 85-90%);
  2. Здоровий насіннєвий матеріал;
  3. Уникати садіння картоплі за несприятливих погодних;
  4. Слід віддавати перевагу техніці, обладнаній пристроями для обробки бульб у сошнику саджалки безпосередньо перед потраплянням до ґрунту.

Як вже зазначалось в пункті «2», одним із головних заходів протидії мокрої гнилі є якісний і здоровий насіннєвий матеріал. Тому, купити насіннєву картоплю поштою, слід у компанії Овочевий Дім, яка пропонує для придбання більше десяти сортів елітної голландської картоплі, яка характеризується високим рівнем стійкості до мокрої гнилі, а також інших захворювань, а також високим рівнем врожайності. Більш детально про сорти картоплі, способи оплати та доставки, можна дізнатись, передзвонивши за номером: +38 066 095 06 22; +38 098 843 10 25; +38 044 374 01 04.

Теги:, , ,

Залишити коментар